Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Αποκαλυπτική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανου Χρήστου.



Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανου Χρήστου, είναι πολύ χρήσιμη και αποκαλυπτική. Στο πολιτικό επίπεδο ουσίας, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι εκφράζει διαφωνία σε θέματα όπως το Λιμάνι, τα Λιπάσματα, η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και η σχέση της Αυτοδιοίκησης με την Τρόϊκα. 
Μέσω αυτής της τοποθέτησης, είναι ολοφάνερο ότι επιβεβαιώνεται ή ενισχύεται το πλαίσιο των θέσεων που διατυπώνει η Ρένα Δούρου. 

Είναι όμως κατάλληλη στιγμή και για ένα σχόλιο με σημασία πιο "περιορισμένη" στο τοπικό επίπεδο. Γιατί τα σχόλια στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνονται σε καυτό χρόνο. Αν περάσει αυτός, μετά δεν είναι σχόλια, είναι απολογισμοί.
Το σχόλιο:
Εξακολουθούν ορισμένοι τοπικοί συνδυασμοί - περισσότεροι από έναν- να επιδιώκουν συστηματικά να εμφανίσουν στους ψηφοφόρους του Κορυδαλλού ότι "υποστηρίζονται" από τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Κορυδαλλού και κ. Σ. Χρήστου. Το κάνουν αυτό, παρά το ότι ο ίδιος δεν έχει εκφράσει -ούτε υπόνοια- προτίμησης. Το κάνουν, επίσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το νέο αυτό πλαίσιο που διαμορφώνει η συγκεκριμένη επιστολή του.
Άσχετα από την διαφορετική αξιολόγηση που μπορεί να έχει ο καθένας για τη διαδρομή του κ. Χρήστου, στην προκειμένη περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους υποψηφίων θεωρώ ότι είναι ένα "πολιτικό ατόπημα".
Αλλά και στο ηθικό επίπεδο κρίνεται αυτή η συμπεριφορά τους, αφού όλοι θυμούνται τι έχει πράξει ο καθένας τους στο παρελθόν -και προσωπικά- έναντι του κυρίου Χρήστου. 
Χαίρομαι τη διαφορά μου, με όλες αυτού του είδους τις συμπεριφορές, χαίρομαι που βρίσκομαι στο "Πάμε Αλλιώς", του οποίου οι θέσεις διατυπώνονται  πάντοτε εντός ενός "πλαισίου αρχών", για αυτό μπορούν να παραμένουν σταθερές. Αυτό, παράλληλα, πιστεύω ότι πλησιάζει η ώρα που θα εκτιμηθεί από τους πολίτες και θα αποτυπωθεί σε λίγες μέρες στις κάλπες.

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Στέφανου Χρήστου: 


Πειραιάς 30 Απριλίου 2014
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου δεν θα είμαι υποψήφιος. Προέχει όμως να εκφράσω τα αισθήματα που με διακατέχουν. Αισθήματα βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς όλους, στην ευρύτερη διοικητική περιφέρεια του Πειραιά.

Οφείλω να επισημάνω ότι η δική σας εκτίμηση και εμπιστοσύνη, η δική σας ψήφος, με ανέδειξαν τρεις συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχο Κορυδαλλού. Η δική σας ψήφος με ανέδειξε επίσης πρώτο επιλαχόντα Βουλευτή στη Β΄ Πειραιά, εν συνεχεία δε Αντιπεριφερειάρχη για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά .

Είναι απολύτως ακριβές και οφείλω να το διατυπώσω δημόσια ότι χωρίς την εμπιστοσύνη αλλά και την ενεργό συμμετοχή όλων των συμπολιτών μου, το έργο το οποίο επιτέλεσα ως Δήμαρχος και ως Αντιπεριφερειάρχης δεν θα είχε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουν όσοι το κρίνουν. Δηλαδή οι πολίτες και οι φορείς της ευρύτερης κοινωνίας.

 Εκφράζω προς όλες και όλους, είτε με τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι, ειλικρινείς ευχαριστίες για όσα εκείνοι έπραξαν προς όφελος της περιοχής μας και της κοινωνίας μας. Αποτελεί εκτίμησή μου, ότι και εγώ με τη σειρά μου, με το μετρήσιμο έργο μου, που κατέθεσα πρόσφατα ως απολογισμό τριετίας ενώπιον σας, τίμησα την εμπιστοσύνη σας και ανταπέδωσα την εκτίμησή σας.

 Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς φορείς και πρόσωπα τα οποία με την συνεργασία τους, την συμβολή τους, την αρωγή τους κατέστησαν δυνατή μια προσφορά δημιουργίας και παραγωγής έργου ουσίας προς όφελος του ευρύτερου Πειραιά και όλων των κατοίκων του. Αναφέρομαι ιδιαίτερα: στους Βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος που συνεργαστήκαμε, τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, Επικεφαλής Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους, Περιφερειακούς Συμβούλους), την Εκκλησία, τους εργαζόμενους που συνεργαστήκαμε άψογα και αποτελεσματικά, όλους τους συλλογικούς φορείς της ευρύτερης ενότητας Πειραιά (επιστημονικούς, επαγγελματικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθελοντές), Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΤΕΙ Πειραιά, τον ΟΛΠ, την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολο της, τα Σώματα Ασφαλείας, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά.

 Παρέχω την διαβεβαίωση στους συμπολίτες μου ότι η απουσία μου από τα ψηφοδέλτια στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν συνιστά αποχή από την ενεργό δράση για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας αλλά και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Έναν θεσμό δημοκρατίας, δημιουργίας και συμμετοχής, ο οποίος σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διέρχονται η πατρίδα μας και ο λαός μας, οφείλει να αναβαθμίσει δραστικά και σε όλα τα επίπεδα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.
 Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και αποτελεσματικότητα σε δύο βασικές κατευθύνσεις.
  Πρώτον να λειτουργήσει ως στέρεο κοινωνικό δίχτυ προστασίας όλων των πολιτών από τις επώδυνες επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης. Να το πράξει δε με όρους σεβασμού στην αξιοπρέπεια των πολιτών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι κοινωνικής μέριμνας και προστασίας.
  Δεύτερον, να αξιοποιήσει τις θεσμικά προβλεπόμενες δυνατότητές της ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός επανεκκίνησης και ανάπτυξης της περιφερειακής και της εθνικής οικονομίας. Είναι αυτή μια ουσιαστικά αναξιοποίητη θεσμική δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πριμοδοτεί τις Περιφέρειες.
 Είναι υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Περιφέρειας Αττικής στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Μπορεί να το επιτύχει εάν δράσει ως συντονιστής και θεσμικός εγγυητής.

 Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τεράστια αποθέματα παροπλισμένου αναξιοποίητου πλούτου και ήταν αυτό μία συνεχής επισήμανσή μου σε όλη την διάρκεια της θητείας μου.
Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει κυρίως τον άυλο πλούτο αυτού του ιερού τόπου, πλούτου που εκκινεί από την γέννεση της δημοκρατίας, διέρχεται από την αποτροπή της δεσποτικής ασιατικής επέλασης στην Ευρώπη με την ένδοξη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ολοκληρώνεται με την συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεσμεύομαι, ότι θα με απασχολήσουν ενεργά με την κορυφαία θεσμική ιδιότητα που παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα. Την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

 Οφείλω τέλος να επισημάνω ότι η αποχή μου από την μάχη των εκλογών αποτέλεσε επιλογή του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, η οποία ως ουσία, ως διαδικασία και ως χρόνος (μία ημέρα πριν το κλείσιμο των ψηφοδελτίων!!!), παραμένει ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες για πολλούς από εσάς. Προτιμώ να επιλέξω την επιεικέστερη. Αυτή που χαρακτηρίζει αυτή την τακτική ως μη δεοντολογική.

 Είναι σε όλους γνωστό ότι σε πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια ως θεσμό, την λειτουργία της και την κοινωνίας μας, οι απόψεις μας δεν συνέπιπταν. Αναφέρομαι ενδεικτικά:
 -συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας της διοίκησης
 -μεταφορά λυμάτων από Ανατολική Αττική στη Ψυτάλλεια
-ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ
-κοινωνική πολιτική
-αξιοποίηση Δραπετσώνας με μπροστάρη την Αυτοδιοίκηση
-αναβάθμιση θεσμικού βάρους περιφερειακών ενοτήτων
 -σύμφωνο συνεργασίας Αυτοδιοίκησης με Τρόϊκα
-άρση προκλητικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με ριγμένο τον ευρύτερο Πειραιά κ.λ.π.

 Ο κ. Περιφερειάρχης επέμενε, και του το αναγνωρίζω, να μου εκφράζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του παρά τις διαφωνίες μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Ιούνιο του 2013 του υπέβαλλα την παραίτησή μου ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία δεν έγινε δεκτή.
 Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επελέγη αυτή η «τεχνική» για να ακυρωθεί η συμμετοχή μου στις εκλογές από οποιαδήποτε άλλο μετερίζι της Αυτοδιοίκησης. Αρκούσε, για έναν άνθρωπο της δικής μου πολιτικής πορείας και ήθους μια απλή συζήτηση, την οποία να σημειωθεί την ζητούσα διαρκώς, λίγο χρόνο πριν, για να αλλάξω σχεδιασμό.
 Εκφράζω επίσης μια εύλογη απορία. Ο πολιτικός φορέας του οποίου είμαστε μέχρι σήμερα μέλη, τόσο ο κ. Σγουρός όσο και εγώ, και ο οποίος στήριξε καθαρά την εκλογή μας το 2010, ποια θέση έχει ή είχε σε κεντρικό επίπεδο γι αυτή την εξέλιξη;
Δεν προσδοκώ απάντηση. Διατηρώ όμως το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον θεσμό και την κοινωνία υπό όρους της απόλυτης πλέον προσωπικής μου επιλογής. Αυτά τα δύσκολα, αλλά και επικίνδυνα για την πατρίδα και τον λαό μας χρόνια, οφείλουμε όλοι - δικαιολογημένα οργισμένοι - να αντιδράσουμε δημιουργικά. Με στοχευμένες δράσεις, με ενότητα, με συγκλίσεις. Η σωτηρία, η ανατροπή των δυσμενών δεδομένων, η αναπτυξιακή πορεία, δεν θα έρθουν από την καλή προαίρεση ούτε των δανειστών ούτε των συμμάχων. Θα έρθουν μόνο εάν εκδηλωθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση η δική μας, συντονισμένη, μεθοδική, επίμονη, ενωτική δράση.

 Με αισθήματα εκτίμησης και θερμές ευχαριστίες 
 Στέφανος Χρήστου Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά
(πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρκεί να υπάρχει αξιοπρέπεια.